Proč se používají dubové sudy?
Vinaři mohou, ale nemusí, během výrobního procesu používat dubové sudy potenciálně dvakrát – ke kvašení a zrání. Výhoda sudů závisí na tom, v jaké fázi naleznou využití.
Všechny informace a zajímavosti o víně, které chcete znát, ale báli jste se zeptat.
Vinaři mohou, ale nemusí, během výrobního procesu používat dubové sudy potenciálně dvakrát – ke kvašení a zrání. Výhoda sudů závisí na tom, v jaké fázi naleznou využití.
Tento francouzský výraz doslovně znamená „na kvasnicích“. Obecně se tak proto označuje víno stárnoucí na jemných kvasnicích „élevage“, někdy za současného intenzivního promíchávání „battonage“.
Podivná vůně či chuť vína může pocházet z vadného korku. V takovém případě se víno označuje jako „korkové“ a můžete ho reklamovat.
Nejsnadnější způsob představuje rozdělení aromatických složek do kategorií. Začněte ovocnými složkami.
Ochutnávejte co nejvíce a co nejčastěji. Jediný způsob, jak se dozvědět víc o víně, je koštovat. Úplní začátečníci by měli zamířit do vhodného obchodu, nechat si zavolat toho nejlepšího odborníka na víno a svěřit mu, že jste začátečník, který chce proniknout do světa vína.
Většina kalorií v suchém víně pochází z alkoholu. Jeden gram alkoholu má přibližně 29 kJ.
V 98 procentech domácností a restauračních zařízení se bílá vína podávají příliš vychlazená a červená vína zase zteplalá. Potenciál vína tím přichází nazmar. Příliš studené víno totiž neuvolní všechny aromatické složky.
Šroubovací uzávěry měly špatnou pověst, protože byly spojovány s levnými víny ze supermarketů.
Víno obsahuje především kyselinu vinnou a kyselinu jablečnou, jež se přirozeně vytváření v hroznech.
Botrytis cinerea je biologický název houby, která je zvláštním způsobem spřízněná s hrozny.
Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.
Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.