Jak rozpoznat vůně a chutě ve víně?
Nejsnadnější způsob představuje rozdělení aromatických složek do kategorií. Začněte ovocnými složkami. Červené víno se projevuje buď červeným ovocem (jahody, maliny, červený rybíz) nebo černým ovocem (slívy, ostružiny, černé třešně). U bílých vín rozhoduje, zda v nich cítíte tropické ovoce (mučenka, ananas), citrusy (citrony, grepy) nebo malvice (jablka, hrušky). Kromě toho ve většině vín rozpoznáte ještě další vůně, například vanilku, karamel, černý pepř, minerály, bylinky či květiny, prostě cokoli, co Vás napadne. Objevit můžete třeba i koření, zeleninu nebo i nepříjemné vůně. Některá nejšpičkovější francouzská vína voní jako stodola po letním dešti a v italském Barolu údajně ucítíte dehet a růže. Důležité je zachovat mysl otevřenou a soustředit se jak na výrazné, tak i na jemné složky. Pokud Vám to moc nejde, netrapte se tím. Vůně mohou být velmi slabé, sotva postřehnutelné a pojmenovat je vyžaduje cvik. V každém případě platí, že víno si vychutnáte, i když jej prostě jen spolknete.