Co je to „korkové“ víno?
Podivná vůně či chuť vína může pocházet z vadného korku. V takovém případě se víno označuje jako „korkové“ a můžete ho reklamovat. Korková pachuť vzniká, když se v korku objeví jedna či více z osmi známých chemických látek. Hlavním původcem je volatilní látka 2,4,6-trichloranisol (TCA). TCA je noční můrou všech vinařů, kteří používají k uzavírání lahví korkové zátky. Nezáleží na tom, jak dovedně svá vína vyrábějí a jakou pozornost věnují jejich přepravě. Vadný korek může produkt znehodnotit.
Kontaminované víno obvykle páchne (i chutná) jako mokrá lepenka, plesnivina či zatuchlina. Může se projevovat velmi výrazně, anebo naopak nepatrně. Z pohledu vinaře je nepatrná korková pachuť pravděpodobně horší než intenzívní kontaminace. Víno pak bude působit unaveně a fádně a konzumenti budou tuto vadu omylem přikládat špatné vinifikaci a rozhodnou se víno už dál nekupovat, aniž by si uvědomili, že problém tkví v korku, nikoli ve výrobě.
Korková pachuť se vyskytuje přibližně v každé dvanácté lahvi, avšak naneštěstí pro vinaře tato statistika neodráží skutečnou realitu. Závadné korky se často vyskytují v celé sérii a jedna taková várka vadných korkových zátek může poškodit pověst výrobce. To je také jeden z důvodů nedávného nárůstu používání alternativních uzávěrů pro lahve s vínem, například šroubovacích zátek.