Aktuální téma – cukr a víno

Je to v současné době aktuální a hodně diskutované téma. Cukr je obsažen jak v moštu, ještě před prokvašením na alkohol, tak již v podstatně menší míře i ve víně a to v rozdílných množstvích.

Co je to ledové víno?

Ledové víno se připravuje z hroznů, jež zůstaly na révových keřích až do prvních mrazů. Jeho výroba je složitá a riskantní.

Jakostní vína s přívlastkem

Jakostní vína s přívlastkem jsou vyrobena z vyzrálých hroznů, které mají vyšší obsah cukru. Taková vína se tak již nemusí doslazovat řepným cukrem. Přívlastkové víno musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Navíc bývá označováno přívlastkem, názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů. Víno s přívlastkem se smí vyrábět smíšením maximálně tří odrůd révy vinné. Kromě síry nesmí být použito žádné chemické konzervace.

Proč je červené víno červené?

Červená barva překvapivě nepochází z dužiny. Více než 99 procent modrých odrůd na celém světě má dužinu bílou. Barvu předává vínu nachové nebo červené barvivo ve slupce, které se vyluhuje při maceraci.