Jaké víno si dát k dezertům a sladkým jídlům?

U sladké tečky na závěr platí jednoduché pravidlo, že víno musí být stejně sladké, popřípadě sladší, než je samotný dezert. Používáme proto vína typu výběr z hroznů, výběr z bobulí. Skutečným gurmánům, kteří si chtějí opravdu vychutnat excelentní zážitek, je pak možné doporučit ledová či slámová vína.

Jaké víno si dát k masu?

Maso jako takové je u nás zřejmě nejobvyklejší surovinou k přípravě hlavního chodu. U masitých pokrmů opět platí staré pravidlo „bílé víno k bílému masu a červené víno k tmavému masu“, ovšem pouze v případě, když je příprava bílého masa velmi jemná a tmavá masa jsou výrazná. V ostatních případech se výběr řídí podle konkrétní úpravy pokrmu, zvoleného koření a omáčky apod.

Jaké víno si dát k rybám?

Pokrmy z ryb bývají u nás nejčastěji podávány jako chod hlavní, ale běžně se již můžeme setkat i s předkrmy z ryb (např. s uzeným lososem).