Je nutné nechat víno vydýchat?

Většina vín nevyžaduje působení kyslíku a je připravena k pití hned po otevření. Rozličné aromatické a chuťové látky se v nich stihnou rozvinout za dobu strávenou ve skleničce. Zda je či není nutno vystavit víno působení kyslíku, je sporné.

Dělení vín podle barvy

To, že se víno vyrábí jako bílé, růžové a červené, ví i milovník vína - amatér. Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Růžové víno se dělá z modrých hroznů bez nakvášení. Červené víno je vyrobené zásadně z modrých hroznů.

Dělení vín podle kvality

Základní dělení zahrnuje stolní a jakostní vína. Stolní víno nesmí být označováno názvem odrůdy, vinařské oblasti ani ročníkem. Jakostní víno se vyrábí z hroznů moštových odrůd, sklizených v jednotlivých vinařských oblastech.

Jaká je nejvhodnější servírovací teplota?

V 98 procentech domácností a restauračních zařízení se bílá vína podávají příliš vychlazená a červená vína zase zteplalá. Potenciál vína tím přichází nazmar. Příliš studené víno totiž neuvolní všechny aromatické složky.