Jaká je nejvhodnější servírovací teplota?

V 98 procentech domácností a restauračních zařízení se bílá vína podávají příliš vychlazená a červená vína zase zteplalá. Potenciál vína tím přichází nazmar. Příliš studené víno totiž neuvolní všechny aromatické složky.

Kyselost získá převahu nad sladkostí a víno bude působit nevyváženě. To je také důvod, proč pijáci levných bílých vín s nízkou kyselinkou víno hodně vychlazují. Velmi nízká teplota totiž kyselost podtrhuje. Při vyšší servírovací teplotě se naopak aromatické složky bílých vín lépe rozvinou a suchá vína chutnají o něco mocněji. To je žádoucí zejména u příliš strohých verzí. Růžová vína, vzhledem k módě letního pití, ocení výrazné ochlazení. Růžové víno je dokonce jediné víno, které můžete ochladit i kostkou ledu a žádný vinař se na Vás nebude mračit.

Doporučení servírovat červené víno při pokojové teplotě pochází z dávných dob, ještě před rozšířením centrálního vytápění. Víno bylo vyndáno ze sklepa s teplotou kolem 14°C a pozvolna přivedeno k pokojové teplotě, jež se v dřívějších dobách pohybovala kolem 16-18 oC. Dnes se teplota v interiéru běžně pohybuje mezi 21 a 24 oC, což je prostě příliš. Ba co hůř, řada spotřebitelů a dokonce i restaurací skladuje červen víno na nejteplejším místě, v kuchyni. Doma uložte červené víno přibližně na 15 minut do lednice, aby se zchladilo. Pokud Vám v restauraci předloží zteplalé červené, požádejte obsluhu, aby Vám láhev zchladila 5-10 minut v ledové vodě. Pak by Vám mělo vydržet správně vychlazené po celou dobu jídla.

Pamatujte si, že teplo a chlad jsou relativné pojmy. Teplota vína ve sklenici stoupá rychleji, takže láhev raději vychlaďte o něco víc. U kvalitních vín je doporučená teplota podávání uvedena na etiketě. Řiďte se uvedeným doporučením.

Ověření věku

Stránky obsahují výrobky, které mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Osobám mladším 18 let je zakázáno prodávat alkoholické nápoje.