Jak se liší cukernatost od ovocitosti?
Ve světě vína znamená cukernatost pouze jednu jedinou věc – množství zbytkového cukru, který zůstal neprokvašený při fermentaci. Ovocitost je vlastnost vína chutnat a vonět po ovoci. Pokud se ve víně projevuje sladké ovoce, jako třeba ananas, švestky či bobuloviny, lidé někdy zaměňují ovocitost za sladkost. Rozdíl poznáte například tak, že při ochutnávání vína si zacpete nos. Sladkou chuť pak na jazyku ucítíte, ale ovocitost nikoli.
Účinek zbytkového cukru na patře je umocněn obsahem alkoholu a potlačen kyselinkou. Z toho důvodu třeba takový ryzlink s vyšší kyselinkou, 7 procenty alkoholu a 2 procenty zbytkového cukru bude chutnat méně sladce než třeba chardonnay, které má slabší kyselinku, 15 procent alkoholu a pouze 1 procento zbytkového cukru.