Co je to ledové víno?
Ledové víno se připravuje z hroznů, jež zůstaly na révových keřích až do prvních mrazů. Jeho výroba je složitá a riskantní. Teplota se nesmí od sklizně až po dobu lisování zvýšit nad -7 °C a hrozny se obvykle trhají uprostřed prosincové či lednové noci.
Jelikož voda je v bobulích vázána v ledu, mošt má tím pádem sladší chuť a výsledkem je mimořádně bohaté víno. Ta nejlepší se navíc mohou pochlubit dostatkem kyselin, díky nimž se vám cukr a ovoce doslova roztančí na patře. Klíčem k úspěchu je samozřejmě to, že hrozny musí před zmrznutím obsahovat hodně cukru a dosáhnout úplné zralosti, ale nesmí ještě začít hnít. A to vše vyvážit není snadné.
K výrobě ledového vína se nejčastěji používá Ryzlink, ale hodí se i Tramín červený, Chardonnay, Rulandské šedé, Cabernet franc a Merlot. Nejslavnější a nejdražší ledová vína (německy Eiswein) vznikají v Německu a Rakousku. Vyrobit je lze ale kdekoliv, pokud zralé hrozny zmrznou na keřích.