Dělení vín podle barvy
To, že se víno vyrábí jako bílé, růžové a červené, ví i milovník vína - amatér. Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Růžové víno se dělá z modrých hroznů bez nakvášení. Červené víno je vyrobené zásadně z modrých hroznů.
Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při jeho výrobě se naruší slupky hroznů, vznikne tzv. rmut, který se ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Bílým vínům vyrobených z červených nebo modrých hroznů se říká klaret.
Růžové víno se dělá z modrých hroznů bez nakvášení, pouze se krátce maceruje.
Červené víno je vyrobené zásadně z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách). Bobulky se odstopkují, pomelou a macerují (leží několik dnů až týdnů ve vlastní šťávě). Poté se lisují a vzniklý mošt se dokvasí na víno.