Co udělat se sedlinkou ve víně?
Řada lidí je zvyklá na čiré, průzračné víno. Některá z vín, a to i ta nejšpičkovější, však obsahují rozptýlené částečky.
V bílých vínech, která se v některém okamžiku na cestě mezi vinařstvím a spotřebitelem ocitnou v příliš chladných podmínkách, mohou vzniknout krystaly vínanu. Připomínají šupinky či krystaly mořské soli usazené na dně sklenky. V rustikálních, nefiltrovaných, nebo naopak ve vynikajících červených vínech se vytváří sedlinka v podobě tmavého prášku či vloček na dně nebo po stěnách lahve. Ani jeden druh sedimentu není pro Vás ani pro víno nijak škodlivý, nicméně kvůli estetickému dojmu ho budete chtít určitě odstranit. Pokud necháte lahev před otevřením přes noc stát, při opatrném zacházení zůstane většina sedlinky u dna lahve. Víno pak můžete dekantovat nebo pomalu rozlít do sklenek a na dně nechat půl deci či deci zbytku.