Chceme vám představit další velmi zajímavou vinařskou destinaci. S několika přáteli a zároveň zákazníky jsme absolvovali výlet do oblasti Alsaska a Burgundska. Navštívili jsme města a obce Kinzheim, Selestat, Meursault, Macon, Peronne, Lapoutroie a Kaisersberg. A v nich samozřejmě celou řadu skvělých vinařství a také restaurací. Ochutnali jsme vína v renomovaných vinařstvích jako např. Chateau Meursault, kde jsme se seznámili s historií vinařských oblastí a výrobou místních vín. Zdejší vína jsou výborná, ale ve vyšší cenové relaci. Výborné a velmi zajímavé byly také ochutnávky ve vinařských kooperativách, jako např. vinařství Les Vignerons D´Ige nebo Cave de Charnay-Les-Macon a další. Skvělá vína a za skvělé ceny.
Alsasko je jedinou významnou oblastí AOC Francie, kde lze spatřit jméno odrůdy na etiketě. Rozloha vinic je přibližně 12 000 hektarů a je jen o málo menší než rozloha vinic u nás. Existuje jedna apelace pro vína šumivá, a to AOC Crémant d´Alsace a dvě apelace pro vína tichá – AOC Alsace a AOC Alsace Grand Cru (ta se vztahuje pouze na 51 přísně delimitovaných vinic). Pro vína nesoucí označení AOC Alsace se pěstuje sedm odrůd, jejichž jména jsou uvedena na etiketě jako název vína – Sylvaner (Sylvánské zelené), Pinot Blanc (Rulandské bílé), Riesling (Ryzlink rýnský), Pinot Gris (Rulandské šedé), Gewurztraminer (Tramín kořenný), Muscat (Muškát) a Pinot Noir (Rulanské modré). Pouze čtyři „ušlechtilé“ kultivary (Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer a Muscat) jsou určené pro vína s označením Alsace Grand Cru.
V Burgundsku se aktuálně produkuje zhruba 1,5 milionů hektolitrů vína, které se sklidí z 29 tisíc hektarů vinic. Burgundská vína se nejčastěji vyrábějí z odrůd Pinot Noir (Rulandské modré) a Gamay (červená vína) a Chardonnay a Aligoté (bílá vína). Ačkoliv je Burgundsko známé především červenými víny, vyrobí se v Burgundsku více vín bílých. V Burgundsku je apelační systém až na výjimky tvořen hierarchií, které vévodí vína grand cru. Takto jsou označena zhruba jen 2 % místních lahví. Vína jsou vhodná k delšímu zrání, před vypitím je můžete uložit do vinotéky minimálně na pět až sedm let. Další kategorií jsou vína z vinic s označením premier cru. Na etiketě těchto vín naleznete jméno obce a následně také vinohradu, odkud víno pochází. Kvalita těchto vín už nemusí být tak jednoznačná, jako u nejvyšší kategorie. V oblasti je totiž více než 600 vinic premier cru, s různými vlastnostmi a potenciálem.
Cesta za vínem do Alsaska a Burgundska | Vinety Art