Angelo Gaja

Angelo GAJA se stal ikonou mnoha milovníků perfekcionalismu, luxusu a absolutní dokonalosti italských bílých, ale především červených vín Barbaresco. Podle významného průvodce italskými víny Gambero Rosso je Angelo GAJA hodnocen jako nejlepší vinař v celkovém hodnocení tohoto Guide. Samotný Angelo Gaja je již čtvrtou generací Piemontského vinařství, kterou zdědil velké vinařské tradice, které počaly, když bylo vinařství nesoucí jeho jméno GAJA založeno v roce 1859.

Historicky dobře zdokumentované a na tamější dobu revoluční inovace, které zahrnují dlouhozrající vína z odrůdy Nebbiolo jak v sudech Barrique tak i v sudech ze slavonského dubu, způsobily poprask a doslova revoluci ve výrobě vín v celém regionu Langhe a Piemonte. Tímto se region, který doposud produkoval pouze průměrná vína, stal vyhlášenou destinací mnoha turistů a především milovníků vysoce kvalitních vín a gurmánských specialit na čele s bílými lanýži z Alby. Mezi další úspěchy vinařství Angelo Gaja patří představení prvních výsadeb, pro svou dobu revolučních odrůd jakou jsou Cabernet Sauvignon, Chardonnay a Sauvignon blanc v regionu Piemonte.

Gaja produkuje mnoho velmi vysoce hodnocených vín, včetně Gaja Sori San Lorenzo a Gaja Sperss. Vlajkovou lodi je Barbaresco DOCG, které nese rysy velmi starých keřů révy Nebbiolo a stopuje jeho kořeny zpátky k počátkům historie svého založení v roce 1859. Dnes patří vína Angelo GAJA k absolutním špičkám italských vín, které někdy mohou dosahovat až astronomických sum. Avšak i víno může být investicí a v případě tohoto vinaře to platí v každém případě.