Vinařství Gotberg a. s.

Gotberg

V roce 2003 se na vinařské mapě jižní Moravy objevilo nové jméno - vinařství Gotberg. Bylo založeno v obci Popice nedaleko Hustopečí. Jeho moderní sídlo je nádherným příkladem současné vinařské architektury a pyšní se titulem Nejlepší průmyslová stavba Jihomoravského kraje roku 2009. Bylo postaveno na zdejším kopci, odkud je nádherný výhled nejen na 43 hektarů vinic, na kterých vinařství hospodaří, ale především na nedaleká Novomlýnská jezera a dominantu zdejšího kraje Pálavu. 

Vinařství vsadilo na přívlastková vína špičkové kvality a zaměřilo se na odrůdy, které do dané oblasti patří a kterým se ve zdejší lokalitě dobře daří. Jedná se o odrůdy Pálava, Tramín červený, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské modré, Merlot a Frankovka. Vinná réva je vysazena na oblých terasách s břehy porostlými broskvomandloněmi, šípky, planými višněmi a především keři lékořice. Specifický charakter dodávají vínu především hluboké jílovito-sprašové půdy bohaté na obsah vápníku a dalších minerálů.

V roce 2010 vstoupilo vinařství Gotberg na český trh se svou první produkcí vín ročníku 2009. Spotřebitelé tak začali objevovat novou chuť jihomoravského vína, která je zejména výsledkem umu a vinařské alchymie sklepmistra Stanislava Málka, zdejšího rodáka a pokračovatele popické rodinné vinařské tradice. Slunečný ročník 2009 se navíc zasloužil o zdravé a vyzrálé hrozny, a tím i zajímavou kolekci především polosuchých a polosladkých vín, zatímco následující, na pěkné počasí skoupý rok 2010 přinesl surovinu ideální pro vína suchá. Gotberg tak po dvou letech nabízí skutečně ucelenou kolekci bílých, červených a růžových vín.

Gotberg

Už první ročník 2009 zaujal hodnotitele na českých i mezinárodních soutěžích, kdy vína z Gotbergu získala pětadvacet ocenění jak na prestižních přehlídkách České republiky, tak na mezinárodních soutěžích v Izraeli, Itálii, v Paříži, Londýně, Bruselu a dalších místech.

Vinařství Gotberg vsadilo ve své filozofii na spojení tří klíčových faktorů. Tím prvním je zdejší vinařská tradice, neboť vinná réva se v Popicích pěstovala již ve 13. století. Druhým faktorem je unikátnost a genius loci viničních tratí Panenský kopec, Svidrunk a Sonberk. Třetím klíčem k úspěchu je moderní způsob zpracování vína, který odpovídá evropským standardům a využívá moderní technologie a postupy.

Velký důraz klade vinařství Gotberg na vypěstování a šetrné zpracování kvalitní suroviny. V roce 2007 společnost vstoupila do programu ekologického zemědělství, což znamená, že při ošetřování vína nepoužívá žádné chemické, ale pouze biologické prostředky. Podílí se na společném česko-rakouském projektu ECOWIN - ochrana přírody ekologizací vinohradnictví.

Gotberg

Pro skutečné milovníky vína je návštěva vinařství neopakovatelným zážitkem, zvláště je-li spojena s výkladem zdejšího sklepmistra. Prohlídky vinařství, stejně tak jako degustace či setkání pro firmy, organizace nebo přátele, je možné připravit „na míru“ podle přání zákazníka. Novinkou jsou celoročně organizované degustace spojené s prohlídkou budovy a výkladem sommeliéra, koncipované pro pět párů. Pro degustace je využívána sklepní místnost Diamant, která je optimální pro skupinu od patnácti do pětadvaceti osob. Přímo v budově vinařství je k dispozici sedm dvoulůžkových pokojů.