Co je to medota Sur lie?

Tento francouzský výraz doslovně znamená „na kvasnicích“. Obecně se tak proto označuje víno stárnoucí na jemných kvasnicích „élevage“, někdy za současného intenzivního promíchávání „battonage“. I když se tím zvyšuje nebezpečí bakteriální infekce, je takové víno vyrobené z neutrální odrůdy podstatně zajímavější a hlavně komplexnější. Zvyšuje intenzitu ovocného charakteru vína. U červených vín zpomaluje stárnutí, změnu barvy a chuti. Tato technologie rovněž předchází provzdušňování vína a zachovává v něm více kysličníku uhličitého, vytvořeného během kvašení, čímž mu uděluje vyšší živost a svěžest. Metoda rozhodně není vhodná pro vína s malým obsahem kyselin a vína bez dostatečného množství přirozených ochranných látek.

                                                                                                                         

Víno vyrobené metodou Sur lie nabízí např. Vinařství Lahofer. Můžeme doporučit suché Neuburské 2011 s přívlastkem pozdní sběr z viniční tratě U Hájku v Dobšicích u Znojma, č. šarže L6111. 

Víno si můžete objednat zde.