Proti stigmatu šroubovacích uzávěrů

Šroubovací uzávěry měly špatnou pověst, protože byly spojovány s levnými víny ze supermarketů. Pravdou ovšem je, že chyby nemají téměř žádné – vytvářejí účinnou kyslíkovou bariéru (některé plasty jsou ale naopak propustnější než korek!) a vínu nehrozí korková pachuť. Hlavní výhoda korkových zátek souvisí s vyzráváním vína v lahvi, neboť tento materiál propouští malé množství kyslíku, takže víno může dozrávat. Jelikož se ale většina vín vypije hned po nákupu, jsou šroubovací uzávěry vhodnější. Ano, vytahování korkové zátky je sice obřadnější, ale atmosféra slavnostního okamžiku se okamžitě vytratí, když je vůně zkažená korkem. V důsledku toho si šroubovací uzávěry získávají přízeň i mezi špičkovými vinařstvími na celém světě.