Vinná analytika

Aroma vína – Soubor látek přírodního původu, které jsou obsaženy ve víně a které lze senzoricky zachytit při čichové a chuťové zkoušce.

Zbytkový cukr – Cukr, který neprokvasil a zůstal ve víně. Podle výše zbytkového cukru se rozeznává víno suché, polosuché, polosladké a sladké.

Extrakt – Veškeré látky zůstávající po odpaření z určitého množství vína – cukry, kyseliny, minerální látky, třísloviny, barviva, glycerin, bílkoviny. Množství extraktu kolísá podle odrůdy, ročníku a vyzrálosti hroznů.

Dochuť vína – Soubor tónů chuti, které vystoupí až na závěr celkového chuťového vjemu a které mohou být odlišné od vjemů počátečních.

Jiskra vína – Výraz pro nejvyšší čistotu vzhledu vína.

Láhvová zralost – Po naládování se víno v láhvi dále vyvíjí do stavu optimální zralosti, což závisí na odrůdě, jakostní kategorii, teplotě uložení a jakosti i délce korkové zátky.

Ročník vína – Pro jakost vína má rozhodující vliv nejen odrůda, poloha, půda, způsob zpracování hroznů, ale i rok sklizně hroznů a jeho povětrnostní podmínky během vegetace a hlavně v jejím závěru.