Jakostní vína s přívlastkem

Jakostní vína s přívlastkem jsou vyrobena z vyzrálých hroznů, které mají vyšší obsah cukru. Taková vína se tak již nemusí doslazovat řepným cukrem. Přívlastkové víno musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Navíc bývá označováno přívlastkem, názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů. Víno s přívlastkem se smí vyrábět smíšením maximálně tří odrůd révy vinné. Kromě síry nesmí být použito žádné chemické konzervace.

Přívlastky vín ovlivňují stupně výše zmíněné cukernatosti:

  • Kabinet je z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
  •  
  • Pozdní sběr je z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
  •  
  • Výběr z hroznů je z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
  •  
  • Výběr z bobulí vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  •  
  • Výběr z cibéb (bortrytický výběr) je z hroznů, které dosáhly nejméně 31 stupňů přírodní cukernatosti (Cibéby - scvrklé bobulky na přezrálých hroznech, které vznikají odpařením vody. Mají vysoký extrakt a vysoký obsah cukru, nad 32 stupňů přírodní cukernatosti. Botrytický sběr, neboli botrytický výběr, je označení vína, které bylo z části nebo plně vyrobeno z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.)
  •  
  • Ledové víno je z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

  •  
  • Slámové víno je z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
  •  
  • Barrique víno zraje v dubových sudech s obsahem 225 litrů. Zvláštní jsou v tom, že jejich vnitřek je ožehnut ohněm, a tak se do vína během zrání dostávají látky ze dřeva, které ovlivňují charakter vína. Ve vůni cítit lehké aroma po dřevu a kouři, ale také po karamelu, dále znalci poznají vanilku, kávu, čokoládu a pod. Tyto sudy je možno použít maximálně třikrát.
  •  
  • Sur lie je víno, které zraje na kvasnicích