Jaké víno si dát k dezertům a sladkým jídlům?

U sladké tečky na závěr platí jednoduché pravidlo, že víno musí být stejně sladké, popřípadě sladší, než je samotný dezert. Používáme proto vína typu výběr z hroznů, výběr z bobulí. Skutečným gurmánům, kteří si chtějí opravdu vychutnat excelentní zážitek, je pak možné doporučit ledová či slámová vína.

Palačinky podáváme s bílými víny s vyšším zbytkovým cukrem, jako např. Tramín červený – výběr z bobulí nebo se šumivými víny.

Ovocné knedlíky ideálně doplní plná bílá vína, jako je například Rulandské šedé – výběr z hroznů.

Jahody nebo smetanová zmrzlina chutnají nejlépe v kombinaci s vychlazeným polosuchým sektem.

Jablkový závin výborně chutná s bílými víny nižších přívlastkových kategorii s výrazným muškátovým aroma, např. Muškát Ottonel, Irsai Oliver, Müller Thurgau.

Vhodná vína najdete v naší e-Vinotéce zde: http://www.vinetyart.cz/e-vinoteka

Vína k dezertům a sladkým jídlům