Jaké víno si dát k drůbeži?

Drůbež označujeme obecně za lehká hlavní jídla, podobně jako ryby, a také při výběru vín se řídíme obdobnými pravidly. To znamená, že k bílému masu patří bílé víno. Platí to ale především u velmi jemných úprav a záleží na typu omáček a dalších způsobech přípravy drůbeže. Zejména u krůty, jejíž maso je světlé i tmavé, podáváme k těžším úpravám tmavého masa víno červené.

Kuřecí maso lze pojit s víny od plnějších bílých jako Neuburské nebo Pálava až po lehčí červená vína, např. Rulandské modré, vše v závislosti na úpravě a použité omáčce. Ke smaženým úpravám kuřete se nejlépe hodí Veltlínské zelené a ke grilovanému Rulandské bílé.

Kachna nebo pečená husa nejlépe vyniknou s opulentním bílým vínem nebo vyzrálejším červeným vínem odrůd Frankovka, Svatovavřinecké nebo André.

Krůtí maso je možné skloubit již se středně plným červeným vínem, např. Svatovavřineckým nebo Zweigeltrebe, ale k vybraným částem bílého krůtího masa můžete podávat i červené víno odrůdy Rulandské modré.