Jaké víno si dát k předkrmům?

Předkrm, jak již název napovídá, předchází hlavnímu jídlu a má připravit chuťové buňky na jeho podávání. Neměl by být příliš vydatný, a proto se k němu doporučují zejména lehká bílá vína, například kabinetní, k zahnání mírné žízně na začátku stolování.

Salámy a uzeniny je vhodné podávat s lehkými červenými jakostními víny z Modrého Portugalu a Zweigeltrebe. K libovějším a méně kořenitým úpravám lze doporučit jakostní Veltlínské zelené, k pikantnějším klobásám zase mladší červené víno, Frankovku nebo André.

Husí játra a pokrmy z nich představují výjimku mezi předkrmy, jelikož se jedná o hutný předkrm, který spojujeme s aperitivem a podáváme k němu přírodně sladká vína. Výborně se k nim hodí vyzrálé ledové víno.

Šunkové závitky s křenem doporučujeme s polosuchými, jemnými bílými víny odrůd Neuburské, Sylvánské zelené nebo s velmi světlým rosé Modrého Portugalu.

Vhodná vína najdete v naší e-Vinotéce zde: http://www.vinetyart.cz/e-vinoteka