Je nutné nechat víno vydýchat?

Většina vín nevyžaduje působení kyslíku a je připravena k pití hned po otevření. Rozličné aromatické a chuťové látky se v nich stihnou rozvinout za dobu strávenou ve skleničce. Zda je či není nutno vystavit víno působení kyslíku, je sporné.

Mladé či statné, červené nebo bílé, sladké či suché víno, vždy se najde znalec, jenž namítá, že víno se přece potřebuje dostat do kontaktu s kyslíkem nebo mít dost času na vydýchání v dekantační karafě. Většina odborníků tvrdí, že čím mladší víno, tím víc vzduchu potřebuje. Avšak hlasitě se projevující menšina věří, že možnost vydýchat se prospěje i starým vínům. Potenciálně vhodným kandidátem na vydýchání je bohaté, husté víno, jež příliš neoplývá vůní ani chutí.

Další důvod, proč nechat víno vydýchat a rozvinout se, jsou nepříjemné aromatické látky, jež ucítíte po nalití do sklenky. Vzduch napomůže transformaci vína. Pokud se nemůžete rozhodnout, buď víno dekantujte, anebo rovnou rozlijte do sklenic a před podáváním znovu ochutnejte. Starší vína se vyznačují delikátnější chutí – nalijte malé množství do skleničky a po 5 až 10 minutách znovu ochutnejte, abyste věděli, zda dekantovat či nikoli. Jestliže víno ve sklence ztratí vůni, nenechte je vydýchat, ale rychle servírujte a hned vypijte.

Mladá červená vína s pěknou strukturou, ale nepříliš bohatou chutí ani vůní může dekantace podstatně pozvednout. Tato vína nemají žádnou vadu, avšak po nějaké době strávené v kontaktu se vzduchem se zlepší. Zní to možná přehnaně, ale dekantováním a rázným zatřepáním karafou, dokud nevnikne na hladině pěna, můžete proces vydýchání urychlit.

Dekantace vína Vinety Art