Jaká je nejvhodnější servírovací teplota?

V 98 procentech domácností a restauračních zařízení se bílá vína podávají příliš vychlazená a červená vína zase zteplalá. Potenciál vína tím přichází nazmar. Příliš studené víno totiž neuvolní všechny aromatické složky.

Kyselost získá převahu nad sladkostí a víno bude působit nevyváženě. To je také důvod, proč pijáci levných bílých vín s nízkou kyselinkou víno hodně vychlazují. Velmi nízká teplota totiž kyselost podtrhuje. Při vyšší servírovací teplotě se naopak aromatické složky bílých vín lépe rozvinou a suchá vína chutnají o něco mocněji. To je žádoucí zejména u příliš strohých verzí. Růžová vína, vzhledem k módě letního pití, ocení výrazné ochlazení. Růžové víno je dokonce jediné víno, které můžete ochladit i kostkou ledu a žádný vinař se na Vás nebude mračit.

Doporučení servírovat červené víno při pokojové teplotě pochází z dávných dob, ještě před rozšířením centrálního vytápění. Víno bylo vyndáno ze sklepa s teplotou kolem 14°C a pozvolna přivedeno k pokojové teplotě, jež se v dřívějších dobách pohybovala kolem 16-18 oC. Dnes se teplota v interiéru běžně pohybuje mezi 21 a 24 oC, což je prostě příliš. Ba co hůř, řada spotřebitelů a dokonce i restaurací skladuje červen víno na nejteplejším místě, v kuchyni. Doma uložte červené víno přibližně na 15 minut do lednice, aby se zchladilo. Pokud Vám v restauraci předloží zteplalé červené, požádejte obsluhu, aby Vám láhev zchladila 5-10 minut v ledové vodě. Pak by Vám mělo vydržet správně vychlazené po celou dobu jídla.

Pamatujte si, že teplo a chlad jsou relativné pojmy. Teplota vína ve sklenici stoupá rychleji, takže láhev raději vychlaďte o něco víc. U kvalitních vín je doporučená teplota podávání uvedena na etiketě. Řiďte se uvedeným doporučením.