Korek – korková zátka

Surový korek se získává loupáním kůry stromu Quercus suber – Dub korkový, který se dožívá stáří 200 let. 

Korek

První odběr kůry se provádí po 25 letech od výsadby, kdy kmen dosáhne obvodu 70 cm. Následné odběry kůry se provádí vždy po 9 letech, přičemž na kvalitní zátky se hodí korek až ze třetí sklizně. Nejvhodnější doba pro loupání je červenec. Sklizená kůra je nejdříve 6 - 12 měsíců volně uložena. Pak se vaří ve vodě, aby se vyloužily třísloviny, a současně dochází ke sterilizaci. Pod hladinou horké vody se jednotlivé kusy lisují, ztrácejí zakřivení a stávají se z nich rovné desky různé tloušťky. Suché desky se třídí a řežou na pásky, jejichž šíře odpovídá délce korkové zátky. Korkový dub se pěstuje asi na 2 250 000 ha, roční produkce je asi 350 000 t (Portugalsko 1/2, Španělsko 1/3). Hlavní součástí stěny buněk korkové kůry je hydrofobní látka suberin, příbuzná vosku.

Praktická poznámka: korková zátka by měla být větší o 6 mm než je hrdlo uzavíratelné láhve.

koláž vinety art